Wat zijn de voordelen van een headhunter voor jou als professional?

Als ervaren marketing professional krijg je waarschijnlijk regelmatig berichtjes op LinkedIn van recruiters en headhunters die je attenderen op een vacature. Hoewel de meesten vanwege hun gebrek aan marketingkennis de plank totaal mis slaan, kan het in sommige gevallen toch nuttig zijn om eens in gesprek te gaan. In dit artikel lees je welke voordelen een headhunter jou als professional kan bieden, ook - of juist - als je niet actief op zoek bent naar een nieuwe baan.

In het kort

 

Wat doet een headhunter?

Een headhunter doet in wezen hetzelfde als een recruitment consultant of executive search consultant. De term headhunter wordt vaak gebruikt bij het invullen van vacatures op hogere niveaus. Denk aan directie en management, maar ook om ervaren senior specialisten te vinden. Laat je dus niet afschrikken door de dure termen. Hoewel hun hoofdtaak is om geschikte kandidaten te vinden voor werkgevers, kunnen headhunters ook heel waardevol zijn voor jou als werkzoekende. Bij WisePeople noemen we onszelf Recruitment Consultants. Wij bemiddelen wél senior specialisten en managers, maar geen directieleden. Het verschilt dus per bureau welke invulling ze er precies aan geven. 

Welke voordelen biedt een headhunter voor professionals?

 

Voorselectie van vacatures

Vacatures zoeken op verschillende banensites, teksten doorspitten, websites van bedrijven bekijken, extra informatie opvragen; al met al ben je zo uren bezig. Tijd die je naast je huidige baan en privéleven misschien niet over hebt. Een headhunter zal actief op zoek gaan naar potentiële carrièrekansen die passen bij jouw profiel, vaardigheden en interesses. Zij doen de voorselectie voor jou. 

Daarnaast zijn headhunters vaak op de hoogte van verborgen vacatures. Die staan nog niet online, of worden helemaal niet openbaar gepubliceerd. Sascha, Recruitment Consultant bij WisePeople, zegt hierover: “Hogere posities staan niet altijd als vacature online, maar worden via via ingevuld. Als je als professional in gesprek gaat met iemand die daarvan op de hoogte is en die al 'warme' contacten heeft met bedrijven, scheelt jou dat veel tijd en is het effectiever.

Geen sollicitatiebrieven schrijven

Ook al is de kijk op sollicitatiebrieven de afgelopen jaren wel wat veranderd (met AI kun je immers zonder enig schrijftalent een perfecte brief genereren), veel bedrijven vragen je nog steeds om een motivatie toe te voegen bij jouw sollicitatie. Als je wel graag zelf een persoonlijke motivatie wil schrijven, kan dat een hoge drempel zijn en kost het veel tijd. 

Voordat je in gesprek gaat met een headhunter, moet je meestal alleen je CV opsturen. Soms is zelfs een volledig en up-to-date LinkedIn profiel voldoende. Op basis van het kennismakingsgesprek dat je hebt met de headhunter, maken zij een profiel van jou, die ze voorleggen aan opdrachtgevers. Je hoeft dus zelf geen brief of motivatie te schrijven. 

Vertrouwelijk solliciteren

In de meeste gevallen weet de huidige werkgever niet dat een professional actief of oriënterend op zoek is naar een nieuwe baan. In branches en/of regio's waar iedereen elkaar kent, is de kans groot dat diegene bij wie jij solliciteert jouw huidige manager kent. Je wil natuurlijk niet geconfronteerd worden met jouw ‘uitgelekte’ sollicitatie en de werkrelatie met jouw huidige werkgever nadelig beïnvloeden. 

Eén van de voordelen van headhunters, is dat zij altijd discreet omgaan met jouw persoonlijke informatie. Zeker als het gaat om hogere functies of bekende netwerken waarbij privacy extra belangrijk is. Doordat het neutrale profiel geen persoonlijke gegevens bevat, moet de opdrachtgever zich wel focussen op de inhoud.

Match op ervaring en interesses

Als een headhunter echt goed doorvraagt bij zowel de kandidaat als de opdrachtgever, is de kans op een perfecte match het hoogst. Sanne, Manager bij WisePeople, licht toe: "Het is heel belangrijk om te weten waar jouw kracht ligt, ook al ben je je daar zelf niet altijd bewust van. Wij vragen door op alle gebieden; persoonlijkheid, cultuur, inhoud en ambities. Zo kunnen we heel veel informatie uit een gesprek halen en out of the box meedenken. Omdat wij de bedrijven beter kennen, kunnen we betere matches maken dan als je zelf zoekt.

Iets wat wij daarnaast veel zien bij bedrijven in de technische sectoren, is dat zij minder goed zijn om zichzelf aan kandidaten te ‘verkopen’. We horen regelmatig van kandidaten dat zij op basis van de vacaturetekst niet gereageerd zouden hebben, maar dat ze door het gesprek met WisePeople een veel beter beeld hebben gekregen van de functie en het bedrijf. En dat ze na plaatsing helemaal op hun plek zitten!

Advies en begeleiding

Een laatste voordeel van headhunters is dat ze kennis hebben van de huidige arbeidsmarkt, salarissen en veel gevraagde vaardigheden. Ze kunnen je adviseren over het maken van een aantrekkelijk CV, helpen voorbereiden op het sollicitatiegesprek en ondersteunen bij salarisonderhandelingen. “Als je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om jezelf aan te prijzen, is het makkelijk als iemand dat voor jou doet”, vertelt Sascha. “Als Recruitment consultants kennen wij de opdrachtgever en weten we precies naar boven te halen wat zij zoeken. Als je van jezelf bescheiden bent, dan kom je zo misschien beter uit de verf.

Martijn vond op deze manier zijn nieuwe uitdaging: "Dat WisePeople aanwezig is bij het gesprek maakt dat je achteraf goed samen kunt reflecteren. Dat bracht mij een extra perspectief wat me hielp om de uiteindelijke beslissing te nemen."

 

Kortom, als je je aan het oriënteren bent op een nieuwe uitdaging, of al actief op banenjacht bent, kan het zeker nuttig zijn om eens in gesprek te gaan met een recruitment consultant of headhunter. De voordelen zijn dat het je veel tijd scheelt bij het doorspitten van vacatures en schrijven van sollicitatiebrieven. Ook de begeleiding en kennis van de werkgevers dragen bij aan het vinden van jouw nieuwe uitdaging. Kies een bureau dat gespecialiseerd is in jouw vakgebied in de regio waar je wil werken, zodat je sneller tot de kern kunt komen en je de kans op een perfecte match vergroot.

In gesprek over jouw ambities?

WisePeople is er voor digital masterminds zoals jij. Wij helpen om jouw ambities te ontdekken én waar te maken. Zodat je betekenisvol, uitdagend werk kunt doen waarmee je jezelf én de organisatie op voorsprong zet. Wij hebben vacatures waarbij je in loondienst werkt, op basis van detachering, maar ook opdrachten voor ZZP’ers. 

Weet jij al precies wat je wilt? Kijk dan bij onze actuele vacatures en opdrachten. Staat jouw ideale vacature er nu niet tussen, of ben je nog zoekende? Neem dan gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek. Dat is helemaal vrijblijvend. We delen nooit informatie met jouw huidige werkgever. Tot snel!