Deze vooroordelen over detachering zijn onterecht

Detachering, een populair onderwerp in de professionele wereld, staat vaak bol van vooroordelen en misvattingen. Begrijpelijk, want het idee van tijdelijk werk brengt natuurlijk wat onzekerheid met zich mee. Maar pas op, deze misvattingen kunnen ervoor zorgen dat je verkeerde aannames maakt over wat detachering nou eigenlijk inhoudt en voor wie het geschikt is. Laat je carrièrekeuzes niet beïnvloeden door verkeerde aannames en loop geen kansen mis! In dit blog bespreken we de meest voorkomende vooroordelen over detachering en zetten we ze recht voor je.

Als je werkt op basis van detachering ben je in dienst bij een werkgever, maar voer je je werkzaamheden uit voor een andere organisatie. In dit blog leggen we verder uit wat detachering wél inhoudt. 

"Het is alleen voor junioren"

Misschien denk je dat detachering alleen geschikt is voor junioren of beginnende professionals. In dat geval ben je niet de enige, dit is namelijk een aanname die vaak wordt gedaan. Dit idee ontstaat vaak vanuit de gedachte dat ervaren werknemers op zoek zijn naar stabiele, langdurige posities bij één bedrijf, terwijl je als junior juist verschillende bedrijven en rollen wil ontdekken. 

Het is echter verre van waar. Detachering biedt voordelen voor professionals van alle leeftijden en niveaus. Als junior stelt het je in staat om snel ervaring op te doen in verschillende omgevingen en branches, wat je carrière op lange termijn kan versnellen. Als senior professional biedt detachering de kans om een breder netwerk op te bouwen en je vaardigheden verder te ontwikkelen. Het geeft je ook de mogelijkheid om verschillende bedrijfsculturen te ervaren en nieuwe, verfrissende perspectieven op werk en leiderschap te verkennen. 

"Het is voor laagopgeleiden"

Of wat dacht je van deze: detachering is alleen geschikt voor mensen met een laag opleidingsniveau. Ook een misvatting. Eentje die kan voortkomen uit het idee dat detachering hetzelfde is als uitzendwerk of tijdelijke arbeid, wat vaak geassocieerd wordt met laaggeschoold werk. 

Detachering is juist aantrekkelijk als je hoogopgeleid bent en op zoek bent naar verdieping of verbreding in je loopbaan. Als hoogopgeleide marketing professional kun je via detachering je vaardigheden aanbieden aan verschillende bedrijven, wat kan leiden tot uitdagende opdrachten. Bij WisePeople helpen we professionals die op basis van detachering willen werken bij het vinden van leuke en uitdagende marketing opdrachten. Meestal komen zij op vaste dagen te werken bij 1 tot 3 bedrijven en duren de opdrachten 3 tot 12 maanden.

Omdat ik voor verschillende opdrachtgevers werk, zijn mijn werkzaamheden super gevarieerd. Eindelijk heb ik de afwisseling waar ik zo naar op zoek was!”   
- Lana Gerritsen, Content Marketeer op detacheringsbasis bij So Toff 

"Het is hetzelfde als uitzendwerk"

We noemden hem net al: het idee dat detachering hetzelfde is als uitzendwerk is een misverstand. Hoewel detachering en uitzendwerk beide vormen van flexibel werk zijn waarbij je tijdelijk geplaatst wordt bij bedrijven, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. 

Detachering houdt in dat je voor een langere periode werkt bij één of enkele bedrijven en is gericht op het aanbieden van specialistische vaardigheden aan bedrijven die versterking nodig hebben. De specialisten die vanuit WisePeople gedetacheerd werken bij bedrijven, zitten daar doorgaans tussen de 3 maanden en enkele jaren. Uitzendwerk daarentegen is gericht op het vervullen van (zeer) tijdelijke personeelsbehoeften van een bedrijf en kan al voor één dag worden ingezet.

Detachering biedt je vaak meer controle over je loopbaan en de mogelijkheid om opdrachten te kiezen die passen bij jouw vaardigheden en interesses. 

"Het is voor mensen die niet weten wat ze willen"

“Detachering is een laatste redmiddel voor mensen die geen duidelijk carrièrepad hebben gekozen.” Heb je deze al eens gehoord? Je raadt het al: ook dit is niet waar. 

Integendeel, detachering kan zelfs een strategische carrièrestap zijn om je marktwaarde te vergroten door waardevolle ervaring op te doen in verschillende contexten. Zo kies je ervoor om je horizon te verbreden of juist je specialistische kennis te verdiepen op een manier die misschien niet mogelijk zou zijn binnen de grenzen van een traditionele vaste baan.

.

.

“Het vanaf nul opzetten van een marketingstrategie vind ik het allerleukst om te doen. Zorgen dat alle processen op papier staan, er draaiboeken en templates zijn, en dat mijn kennis wordt overgedragen aan de vaste werknemers. Dat kan nou eenmaal niet als je langdurig bij één vaste werkgever zit. Daarom is detachering voor mij de ideale oplossing.”
- Annemiek Dam, Senior B2B Marketeer op detacheringsbasis bij WisePeople

Conclusie 

Kortom, detachering kent allerlei vooroordelen die we aan de kant moeten schuiven om een duidelijk beeld te krijgen van wat het echt inhoudt en wat het voor professionals zoals jou kan betekenen. Het is natuurlijk geen one-size-fits-all oplossing; als je de voorkeur geeft aan stabiliteit en consistentie die een vaste positie biedt, of als je meer waarde hecht aan het opbouwen van langdurige relaties binnen een organisatie, is detachering misschien niet de beste keuze voor jou. Maar als je juist op zoek bent naar flexibiliteit en variatie in je werk kan detachering de juiste keuze zijn om je carrière een impuls te geven. Het stelt je in staat om (nieuwe) vaardigheden te ontwikkelen, je netwerk uit te breiden en ervaring op te doen in verschillende branches en functies. 

Benieuwd of detachering iets voor jou is? 

WisePeople helpt digital masterminds zoals jij om hun ambities te ontdekken én waar te maken. Zodat je betekenisvol, uitdagend werk kunt doen waarmee je jezelf én de organisatie op voorsprong zet. Wij hebben vacatures op basis van detachering, maar ook vacatures gericht op loondienst en opdrachten voor ZZP’ers. 

Neem eens een kijkje bij onze actuele vacatures en opdrachten. Twijfel je of detachering iets voor jou is of dat loondienst of ZZP beter bij jou past? Neem dan gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek. Dat is helemaal vrijblijvend. We delen nooit informatie met jouw huidige werkgever. Tot snel!