Zo bouw jij een succesvol netwerk op

Development programma Adwise Academy

Hoe staat het ervoor met jouw netwerkskills? Je hebt mensen die er gewoonweg voor geboren zijn. Charmant en sociaal strooien ze hun visitekaartjes rond alsof het pepernoten zijn en weten precies de juiste mensen aan te spreken. En je hebt mensen waarbij het niet vanzelf gaat. Die al beginnen te zweten bij de gedachte een ruimte in te moeten stappen waar ze (bijna) niemand kennen en gillend wegrennen bij het idee zichzelf aan iemand op te moeten dringen. Onder welke categorie jij ook valt, netwerken kun je leren. Dus wil jij een succesvol zakelijk netwerk opbouwen óf nog beter worden? Wij helpen je!

WAAROM NETWERKEN?

Oké we beginnen bij de basis. Want waarom is netwerken zo belangrijk? Men zegt wel eens: het gaat er niet om wie jij kent, maar om wie jou kent. Het kan je soms nét die ene baan of klus opleveren die het verschil maakt. Zeker als je weet dat voor acht op de tien mensen het netwerken voor hen in het verleden een baan of opdracht heeft opgeleverd. Daarnaast kan het je ook veel kennis en inspiratie opleveren. Genoeg redenen om hier dus werk van te maken!


WAAR MOET JE ZIJN?

Netwerken doe je altijd en overal. Niet alleen op je werk, vrijmibo’s of tijdens een netwerkborrel. Ook op de hockeyclub, het voetbalveld en zelfs op verjaardagen breid jij je netwerk uit. Als ambitieuze professional ben je dus altijd scherp op nieuwe contacten die jouw carrière verder kunnen helpen.


DAAR STA JE DAN...

We hebben je overtuigd en je wilt er vanavond meteen werk van maken op die netwerkborrel. Hoe pak je het aan? Heel simpel, loop naar iemand toe en stel je gewoon voor. Dit kan iemand zijn die alleen staat of iemand die net een praatje heeft gehouden en waarvoor je een brandende vraag hebt.

Vind je dit nog erg spannend? Bedenk dat iemand anders die in z'n eentje op een netwerkborrel staat zich waarschijnlijk net zo voelt! Jullie zijn er voor hetzelfde doel, namelijk: nieuwe mensen leren kennen. Om je op weg te helpen is het een slimme tactiek om eerst een persoonlijke connectie te maken. Door over jezelf te vertellen wat je doet, geef je de ander een haakje om vragen aan jou te stellen. Praat niet te lang over jezelf, maar stel ook open vragen terug. Luister vervolgens goed, vraag door en toon echt interesse. Let er wel op dat het geen interview wordt, probeer je vragen te gebruiken om tot een gesprek te komen, over jou en de ander.

Vergeet niet dat het contact naderhand soms zelfs belangrijker is dan het contact op de borrel zelf. Bedenk dus goed wat je met je opgedane contacten doet. Geef je visitekaartje of voeg iemand toe op LinkedIn.


HET IS GEVEN EN NEMEN

Netwerken is meer dan het uitgooien van lijntjes. Vraag jezelf af wat jij voor de ander kunt betekenen, pas daarna kun je kijken wat hij/zij voor jou kan betekenen. Alle energie die je in een relatie steekt, krijg je op den duur weer terug. Netwerken is een kwestie van geven en nemen.


NETWERKEN MET EEN DOEL

Wil jij je netwerk inzetten met een doel, bijvoorbeeld om die ene droombaan te bemachtigen? Breng je netwerk in kaart om zo met de juiste persoon in contact te komen. Je netwerk is groter dan je denkt! Er is ooit uitgerekend dat je binnen drie schakels (de vrienden van de vrienden van jouw vrienden) toegang hebt tot alle mensen in Nederland. Met goed netwerken moet je dus bijna met iedereen aan tafel kunnen komen.


LINKEDIN

LinkedIn is een belangrijk instrument voor je persoonlijke marketing en perfect om je netwerk in kaart te brengen. Want het mooie van dit platform is dat het aangeeft wie jouw netwerk kent (met “2de” achter de naam). Er is dus maar een kleine stap nodig om met iemand in contact te komen.

Ook online kun je "spontaan op iemand afstappen", net als op een fysieke netwerkborrel. Kom je het profiel van iemand tegen die jouw droombaan al heeft? En ben je benieuwd hoe hij of zij daaraan gekomen is? Stuur een open berichtje, dat je zijn/haar carrièrepad ambieert en of ze misschien openstaan om eens koffie te drinken en om hier wat meer over te vertellen. Niet geschoten...


NETWERKEN IS LEUK!

Voor sommige mensen is het een drempel om iemand uit zijn/haar netwerk uit het niets op te bellen of een berichtje te sturen. Het is vooral een kwestie van doen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker (én leuker) het wordt. Bedenk voor jezelf een situatie waarbij je anderen advies hebt gegeven. Dat gaf jou vast een heel goed gevoel en deed je met veel plezier. Dit geldt vaak ook voor de persoon die jij benadert.

Tijd om tot actie over te gaan!

Zet je eerste stap in het vergroten van je netwerk en stuur ons een berichtje. .

Want wie weet kennen wij nét die ene persoon die jij nodig hebt of kunnen wij jou aan jouw droombaan helpen.

Stuur ons een berichtje.