Dit zijn de voor- en nadelen van een eigen bedrijf naast je baan

Heb je er ooit over nagedacht om naast je vaste baan je eigen bedrijf te beginnen? Dan ben je niet de enige. Parttime ondernemen is helemaal in opmars, en niet zonder reden. Een bedrijf starten naast je baan kan namelijk een fantastische manier zijn om je passie te volgen en je vaardigheden op een nieuwe manier te gebruiken. Maar, zoals bij veel dingen in het leven, zijn er voor- en nadelen. Laten we eens kijken naar de zonnige en schaduwrijke kanten van parttime ondernemen.

Voordeel: je kunt van je hobby je werk maken 

Stel, je werkt als marketeer in loondienst, maar hebt ook een grote passie voor fotografie. Hoe leuk is het dan om die passie om te zetten in een bijverdienste? Een eigen fotografiebedrijf starten kan dan een enorme creatieve uitlaatklep zijn en ook nog wat extra geld in het laatje brengen. Betaald worden voor iets wat je sowieso al graag doet, klinkt toch als een win-win?!

Voordeel: je hoeft niet alles te zoeken in een baan 

Een fulltime baan in loondienst zorgt voor een veilige basis, maar kan voor sommigen beperkend en op den duur eentonig voelen. Het mooie van parttime ondernemen is dat je niet alles uit één baan hoeft te halen. Wat je misschien mist in je vaste baan, kun je vinden of creëren in je eigen bedrijfje. Als je bijvoorbeeld op je werk niet genoeg creatieve vrijheid hebt, kun je je in je eigen onderneming helemaal uitleven. Of als je je vaardigheden wilt uitbreiden en nieuwe dingen wilt leren, biedt je eigen bedrijf daar de perfecte kans voor.

Sascha Oude Aarninkhof is Marketing Coördinator bij Hartman en daarnaast zelfstandig kunstenares. In haar eigen bedrijf BYSASCHA.ART kan ze al haar creativiteit kwijt door het maken van abstracte en unieke schilderijen.

“Wat je in je ene baan niet kwijt kunt, kun je in de andere kwijt. Je hoeft niet te kiezen.” - Sascha 

Ook Kyra, Allround Marketeer bij Gladior, weet hoe het is om het beste van twee werelden te combineren. Naast haar baan is zij eigenaresse van KAN Visuals, waarmee ze op freelance basis online services aanbiedt op het gebied van grafisch ontwerp, online zichtbaarheid en webdesign.

"Dankzij de zekerheid van mijn vaste baan heb ik de ruimte om mijn bedrijf op te bouwen." - Kyra 

Voordeel: je vaste baan en eigen bedrijf kunnen elkaar versterken  

Je kunt nieuwe marketingtechnieken leren in je vaste baan en die kennis vervolgens toepassen bij het runnen van je eigen bedrijfje, en andersom! Hoe handig is dat? Deze wisselwerking tussen beide banen zorgt ervoor dat je constant kunt groeien en vernieuwen. Door je vaardigheden in beide omgevingen te gebruiken, ontwikkel je jezelf tot een veelzijdige professional en word je een echte duizendpoot! “Het maakt je ondernemend en pro-actiever,” zegt Sascha.  

Nadeel: je bedrijf kan concurrerend zijn

Hier is een klein addertje onder het gras: je eigen bedrijf kan soms concurreren met je vaste baan. Dat is lastig, vooral als je met beide bedrijven actief bent in dezelfde branche kan het werk concurrerend zijn. Zorg ervoor dat je open kaart speelt en duidelijke afspraken maakt over de activiteiten die je buiten je vaste baan oppakt . Je wilt voorkomen dat je acties je eigen bedrijf of het bedrijf waar je werkt schaden. 

Nadeel: kans dat je te druk wordt ligt op de loer 

“Het is doorgaans niet aan te raden om naast een 40-urige werkweek nog iets ernaast te doen. Je kunt het dan heel leuk vinden, maar het blijft werk. Denk ook aan je vrije tijd,” adviseert Sascha. Want een bedrijfje naast je baan klinkt nu misschien wel als de droom, maar de realiteit kan soms verre van dat zijn. Het balanceren van twee banen kan je uitputten en je het gevoel geven dat je in een mallemolen zit. Goede timemanagement vaardigheden zijn essentieel. Dus, zorg ervoor dat je jezelf niet voorbij rent en neem genoeg vrije tijd om te voorkomen dat je opbrandt.

“Door de combinatie van een drukke baan en het runnen van een bedrijf heb ik vaak lange werkdagen en weinig vrije tijd, wat sommige weken resulteert in stress en vermoeidheid. Dit maakt het ook gelijk moeilijk om voldoende tijd en energie te vinden om mijn bedrijf te onderhouden,” deelt Kyra. 

Nadeel: te veel van hetzelfde doen     

Als je zowel in je baan als in je eigen onderneming hetzelfde soort werk doet, kan het al snel te veel en eentonig worden. Probeer liever variatie in je werk te houden en je interesses breed te houden. Dit helpt je gemotiveerd en energiek te blijven, zonder dat je jezelf verveelt. 

Sascha heeft nog een laatste tip: “Als je kiest voor een eigen bedrijf naast je baan, moet je goed bewaken dat het niet door elkaar gaat lopen en het ene niet belangrijker wordt dan het andere qua tijdsinvestering." Zorg voor een goede balans tussen je baan en je eigen bedrijf, zodat beide niet met elkaar in conflict komen.

Conclusie

Dus: een bedrijf starten naast je baan, doen of niet doen? Volgens ons kan het een geweldige manier zijn om je passies na te jagen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Maar het is niet zonder uitdagingen. Zorg ervoor dat je goed plant, open communiceert met je werkgever en jezelf genoeg vrije tijd gunt. Op deze manier kun je van beide rollen de vruchten plukken. 

Lijkt het jou ook wel wat om een eigen bedrijfje te starten naast je baan? Misschien twijfel je nog om de sprong te wagen, omdat je de financiële zekerheid en stabiliteit van een vaste baan niet wilt opgeven. Met onze inhouse services bieden we een ideale tussenoplossing: je krijgt de kans om aan diverse projecten te werken met de flexibiliteit en vrijheid die je zoekt, terwijl je óók de zekerheid van een vast contract hebt en alles netjes voor je geregeld is. Wil je hier meer over weten? Neem contact met ons op. Samen realiseren we jouw carrièredromen!