Jouw toekomst in Development?

Development programma Adwise Academy

De vraag binnen de ICT neemt nog steeds toe en kan je een glansrijke toekomst bieden. Dit vraagt natuurlijk wel om een gedegen opleiding en praktijkervaring. Voor een mid-career professional is het volgen van een fulltime meerjarige opleiding niet altijd haalbaar, je vaste lasten lopen immers ook gewoon door. Een verkorte parttime opleiding kan dan uitkomst bieden, zo bleek ook voor Werner Ros en Damares Pelswijk. Zij besloten het 4,5 maand durende Development programma te volgen van Adwise Academy. Hier vertellen ze over hun ervaring.

DIT IS HET MOMENT

Werner Ros, afkomstig uit Bentelo, was werkzaam als Inside Sales medewerker bij een industrieel producent. Door een reorganisatie werd zijn functie eind 2020 verhuisd naar het buitenland. “Einde baan dus. Dat zette mij aan het denken, wil ik nou weer hetzelfde werk gaan doen? Of wil ik een keer wat anders, dan is nu eigenlijk het moment”. In zijn zoektocht naar een vervolgstap kwam Werner in contact met het Twents Fonds voor Vakmanschap. Zij wezen hem op het Development programma bij Adwise Academy.

Damares Pelswijk, woonachtig in Den Haag, nam ook de sprong. Met een achtergrond in Facility Management was zij geruime tijd werkzaam bij Pathé als Manager Service. “Een functie met zeer onregelmatige werktijden. Na de geboorte van mijn dochter bleek dat dit niet meer te combineren was. Een vriendin van mij kwam het Development programma bij Adwise Academy tegen. Ondanks dat het iets totaal anders is was ik direct enthousiast. Ik geloof ook dat ICT en techniek echt de toekomst is, dus het is slim om je daarin te verdiepen”.

DEVELOPMENT IS NIET DE HELE DAG PROGRAMMEREN

Werner: “Zoiets had ik niet eerder overwogen, ik had bij development eigenlijk nog het stereotype beeld van de hele dag programmeren. In een gesprek met de trainers van Adwise Academy kwam ik erachter dat dat totaal achterhaald is. Je kunt tegenwoordig juist ook veel klantcontact hebben, iets wat ik heel belangrijk vind.” Damares vult aan: “Ik dacht vooraf dat het een wat rechtlijnig vakgebied zou zijn, een beetje saai zelfs. Maar het is alles behalve dat! Wat ik gaaf vind is dat je écht een specialist wordt in iets, het is echt een vak”. 

Werner en Damares startten samen met vier anderen afgelopen mei met de opleiding. Hier volgen zij o.a. modules over HTML, CSS, PHP en Javascript. Werner: “De studiebelasting zou ongeveer 16 tot 24 uur per week zijn. Met name in het begin had ik niet al die uren nodig, omdat ik de stof redelijk snel onder de knie had. Ik ben een fervent gamer en zet regelmatig ook zelf servers op voor games, daaruit had ik al enige handigheid. Inmiddels wordt de materie wel pittig, vooral Javascript is een echte uitdaging!”. 

Voor Damares was de leercurve wat steiler. “Ik vind het wel lastig hoor. Ik had ook totaal geen achtergrond hierin, dus heb wat meer tijd nodig gehad om de basis te begrijpen. Maar het is bijzonder hoe snel je je daarin ontwikkelt. Bij de eerste les schrok ik me rot, ik begreep er helemaal niets van. De trainer verzekerde me dat dat wel zou komen. Ik kon me dat haast niet voorstellen, maar daarna ging ik zelf oefenen en al snel was het niet meer zo overweldigend. Iedereen bij Adwise Academy is ontzettend toegankelijk, de trainers hebben mij ook wel één op één geholpen als ik ergens niet uitkwam”. 

DIT ZOU GEWOON MOETEN WERKEN, WAAROM DOET HET DAT NIET? 

Met name op intellectueel vlak wordt Werner meer geprikkeld dan bij zijn vorige baan. “Je leert elke keer iets nieuws. Soms denk je, dit zou gewoon moeten werken, waarom doet het dat niet? Dat soort dingen vind ik juist heel leuk. Dat er geen kant en klare oplossing is, maar je eerst wat verder moet onderzoeken”. 

Ook Damares is positief verrast. “Het is voor mij echt een hele andere wereld. Maar ik hou van puzzelen, dingen uitzoeken en analyseren. Daar ben ik goed in, dus dit past wel bij mij. En je moet ook heel creatief zijn! Dat had ik totaal niet verwacht. Eén van de huiswerkopdrachten was het maken van een to-do lijst. Je kunt dat heel strak en clean maken, precies volgens de opdracht. Maar je kan ook helemaal uitpakken met de opmaak, verschillende kleuren en pop-ups. Echt out-of-the-box denken! Dat is tegelijkertijd ook wel een valkuil, soms denk ik te groot waardoor ik technieken wil toepassen die ik nog niet onder de knie heb. Je kunt natuurlijk ook niet alles in één keer leren”. 

INVESTERING MOET WEL DE MOEITE WAARD ZIJN 

Bij Damares speelde de baanzekerheid in de ICT een grote rol in de keuze voor de opleiding. “Ik heb ook een dochter voor wie ik moet zorgen, je wilt dan wel een vervolgstap maken waar de kans op een baan ook groot is. Het is een flinke investering die je in jezelf doet, dan moet het wel de moeite waard zijn. Een functie in development biedt mij meer structuur en regelmaat in werktijden dan wat ik voorheen had. Natuurlijk moet je hier soms ook bereikbaar zijn in de avonduren, maar het is wezenlijk anders dan iedere dag een ander rooster hebben. Ik zou dit werk zelfs op afstand kunnen doen vanuit het buitenland, mocht ik een functie en werkgever vinden die daarvoor open staan!” In het najaar rondt Damares de opleiding af en oriënteert zich op een passende functie in de regio Den Haag. 

Voor Werner lijkt de carrièreswitch nu al goed uit te pakken. “Ik was comfortabel in het werk wat ik deed, dan is het toch een risico om ineens een andere kant op te gaan. Wat mij hielp is dat er werk genoeg is in de ICT. Ik dacht, het is een kwestie van goed opgeleid worden, de rest komt dan vanzelf”. Niets bleek minder waar, want Werner kreeg tijdens het programma al een aanbod van Adwise om aan de slag te gaan als Junior Support Engineer. “Ik had wel verwacht dat ik aansluitend aan de opleiding een mooie functie zou vinden, maar dat het zo snel zou gaan heeft mij echt verrast!”. 

IETS VOOR JOU? 

Het Development programma van Adwise Academy leidt je op tot fullstack junior developer. Je leert niet alleen de verschillende programmeertalen, maar gaat ook samenwerken in een echt development team middels de SCRUM methodiek. Na afronding van het programma kun je zelfstandig aan de slag met het bouwen van websites, webshops, web-apps en portals. 

Nadat jij het Development programma succesvol hebt afgerond helpt WisePeople jou in de vervolgstap van je carrière. WisePeople is een community van digitale masterminds die écht het verschil maken in de organisatie. Wij ondersteunen je in de zoektocht naar een passende baan als developer. 

Subsidie

De overheid investeert in kennisoverdracht binnen krapteberoepen. Om die reden is het mogelijk om in sommige regio's in aanmerking te komen voor een subsidie. De betreffende fondsen plannen hiervoor graag een oriënterend gesprek met je in. Enthousiast geworden? Neem vrijblijvend contact op, we bespreken graag de mogelijkheden met je!

Het volgende Development programma start op 27 oktober.

Bekijk hier meer informatie over het programma..

Development programma