De verschillen tussen boomers, Gen X, millennials en Gen Z op de werkvloer

Misschien herken je dit wel: je team moet een belangrijke deadline halen en je boomer-collega wil iedereen bij elkaar trommelen voor een fysieke vergadering, terwijl je millennial-collega pleit voor een snelle zoom-call. Er lopen nu vier verschillende generaties rond op de werkvloer met allemaal hun eigen opvattingen en voorkeuren. We lijken op het eerste gezicht nogal van elkaar te verschillen, hoe kunnen we dan toch soepel met elkaar samenwerken?

Kleine sidenote: we lijken meer op elkaar dan we verschillen

Laten we even een stap terugnemen voordat we in de verschillen duiken.  We hebben het vaak over wat ons als generaties onderscheidt, meestal met een kritische ondertoon. Maar als het gaat om ons werk lijken we veel meer op elkaar dan we denken. We willen allemaal werk dat ertoe doet, wat flexibiliteit, waardering en - laten we eerlijk zijn - betere koffie ;). Deze behoeften zijn niet exclusief voor één specifieke generatie. Natuurlijk zijn er verschillen, maar uiteindelijk willen we allemaal gewoon lekker in ons werk zitten. 

Wie zijn de boomers, Gen X, millennials en Gen Z? 

  • Boomers (1946 - 1964): Veel boomers zijn inmiddels met pensioen, maar zeker niet allemaal. Ze groeiden op in een tijd van economische groei na de Tweede Wereldoorlog. Op de werkvloer staan ze bekend om hun harde werk en loyaliteit aan hun werkgever. En soms kunnen ze behoorlijk competitief zijn. En wist je trouwens dat de meeste boomers nog hebben leren typen op een typemachine? Ja, die dingen bestaan écht!

  • Gen X (1965 - 1980): Deze generatie groeide juist op in tijden van economische en politieke onzekerheid, met de koude oorlog en de val van de Berlijnse Muur. Vergeleken met hun voorgangers op de werkvloer zijn ze minder formeel, houden ze van autonomie en hechten ze veel waarde aan een goede werk/privé balans. Fun fact: dit is de generatie die de personal computer introduceerde, dus eigenlijk kunnen we hen bedanken voor onze dagelijkse dosis technologie. 

  • Millennials (1981 - 1996): De eerste generatie die opgroeide met technologie en internet, wat hen ook recordhouders maakt in het maken van selfies. Ze ontwikkelden zich in een tijd van technologische vooruitgang en economische voorspoed, en zijn daarom vaak optimistisch en hebben grenzeloze ambities. Millennials zijn goede multitaskers en de eerste echte jobhoppers, omdat ze zich graag blijven ontwikkelen in een omgeving die hen uitdaagt. Ze houden van teamwork en zingeving in hun werk is een absolute must.  

  • Gen Z (1997 - 2012): De jongste generatie op de werkvloer, ook wel de digital natives genoemd. Ze zijn opgegroeid met smartphones in hun hand en social media is voor hen net zo vanzelfsprekend als ademen. Gen Z’ers zijn ondernemend, individueel en zelfstandig. Diversiteit, inclusiviteit en duurzaamheid staan hoog op hun lijstje. En als er iets uitgelegd moet worden kijken ze liever een YouTube-tutorial dan dat ze een handleiding lezen. Ze zijn echte visuele denkers! 

De heersende generatie-stereotypen 

We hebben allemaal wel vooroordelen over andere generaties en hoe ze zich gedragen op de werkvloer. Zoals bijvoorbeeld deze:

Boomers: Star, technofobisch en vastgeroest in hun manieren.

Gen X: Cynisch en altijd op zoek naar de volgende beste deal.

Millennials: Gezondheidsfreaks, moeite met autoriteit en constant op hun telefoon.

Gen Z: Verwend, antisociaal en alleen maar geïnteresseerd in social media.

Hoe vertalen deze stereotypen zich in de praktijk? Hier een aantal (al dan niet) herkenbare scenario’s uit het dagelijkse kantoorleven:

Hoe kiezen de verschillende generaties hun kantoordagen? Laten we beginnen met de millennial. Die checkt eerst even zijn agenda… of beter gezegd, de agenda van zijn kantoor-bestie. Want zonder zijn favoriete collega gaat hij niet op kantoor zitten. Dan hebben we de Gen Z’er, die overweegt om misschien - héél misschien - op vrijdag een halve dag op kantoor te verschijnen. De Gen X’er? Die schrapt in ieder geval de maandagen en vrijdagen, want waarom zou je jezelf dat aandoen? En dan is er nog de boomer, die de hele week trouw op zijn kantoorplekkie zit, zich op maandag afvragend waarom het zo stil is in de gangen. 

Hoe bereiden de verschillende generaties zich voor op een thuiswerkdag? De millennial begint zijn thuiswerkdag alsof hij op een wellness retreat is. Eerst een smoothie voor de vitamines, een koffie voor de energieboost, en natuurlijk genoeg water om gehydrateerd te blijven. De Gen Z’er pakt het anders aan: die grijpt naar zijn vape, ritst zijn talisman tevoorschijn voor wat extra kracht en brandt een stukje salie om alle slechte vibes uit de kamer te verbannen. De Gen X’er houdt het simpel - een kop zwarte koffie en hij is good to go. En onze boomer? Die heeft zijn eigen old-school ritueel: krant erbij, notitieboekje open, een paar pennen binnen handbereik en hij is klaar voor de dag. 

Hoe reageren managers van verschillende generaties op een ziekmelding? Dan komen we bij de ziekmeldingen. De millennial manager is er als de kippen bij om de werknemer aan te moedigen om vooral een ziekteverlofdag op te nemen. Hij strooit ook nog wat goedbedoelde tips rond om er snel weer bovenop te komen. De Gen Z manager stuurt een TikTok met een opbeurende boodschap. De Gen X manager is net iets achterdochtiger en vraagt nog even of de werknemer echt te ziek is om te werken, en of hij niet nog even snel wat laatste dingetjes kan afronden. De boomer manager? Die vraagt of de werknemer misschien de camera even aan kan zetten, want eerlijk, hij klinkt niet eens zo vreselijk ziek. 

Krachten bundelen

Maar even zonder dollen en de stereotypen daargelaten, er zijn echt wel verschillen in hoe we werken. Denk bijvoorbeeld aan meetings: boomers houden vaak van gestructureerde, fysieke vergaderingen met een duidelijke agenda, millennials van samenwerken in een creatieve sessie, terwijl de Gen Z’er liever een snelle Zoom-call of Slack-update ziet. Of denk aan de verschillende kijk op dresscodes: boomers en Gen X zijn gewend aan zakelijke kleding op kantoor, terwijl millennials en Gen Z liever voor casual en comfortabel gaan en hun persoonlijke stijl willen laten zien. 

Als we dan blijkbaar zo verschillend zijn, hoe kunnen we dan nog goed met elkaar samenwerken? Het antwoord daarop zit ‘m in de law of attraction. We voelen ons aangetrokken tot mensen die op ons lijken. Dus als we de verbinding willen opzoeken met collega’s moeten we ons niet blindstaren op de verschillen, want die leiden vaak tot misverstanden en vooroordelen. In plaats daarvan moeten we juist onze overeenkomsten opzoeken en elkaar aanvullen waar we verschillen. Wees bereid om anderen te begrijpen, van hen te leren en je eigen kennis te delen. Door je krachten te bundelen maak je van je team een geoliede machine! 

Bij WisePeople helpen wij digital professionals bij het maken van een nieuwe stap in hun carriėre op het gebied van marketing, sales en andere digital rollen. Ben jij benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Stuur ons een berichtje!