10 do’s en don'ts voor jouw eerste sollicitatiegesprek

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan wil je jezelf natuurlijk van je beste kant laten zien. De volgende 10 do’s en don’ts wil je kennen voordat je de interviewruimte betreedt. Bereid je goed voor om die droombaan in de wacht te slepen!

Don’t: onverzorgd verschijnen 
Slordig haar, gekreukte kleding en afgetrapte schoenen waarmee je dit weekend nog in de kroeg hebt gestaan…geen enkele recruiter wordt hier vrolijk van. Het kan jouw kansen op die baan binnen een paar seconden de grond in boren. Je wilt natuurlijk niet dat je gesprekspartner al moeite heeft om je serieus te nemen nog voordat het gesprek begint. 

Do: een dubbelcheck in de spiegel 
Check dit lijstje af om jezelf optimaal te presenteren:

  • Past je kleding bij het bedrijf? (Tip: Check van tevoren via online kanalen of werknemers rondlopen in een pak met een stropdas of zich informeler kleden).
  • Is je lichaam voldoende bedekt? (Tip: Ook al staan die crop top en ripped jeans je nog zo leuk, tijdens je sollicitatiegesprek is het echt not done. Slippers en een korte broek laat je ook beter in de kast liggen). 
  • Zitten je haren netjes? 
  • Zijn je nagels schoon en netjes? Dus geen afgekloven nagels en velletjes, geen zwarte randen en geen afgebladderde nagellak.  
  • Kleding, schoenen en tas gecheckt op vlekken? 

Don’t: te laat of veel te vroeg komen
Stel je voor: Je hebt je reistijd verkeerd ingeschat, staat vast in de file of hebt te maken met een vertraagde trein. Te laat komen op je sollicitatiegesprek is niet bepaald de meest ideale start. Maar een half uur van tevoren al voor de deur staan kan ook wat ongemakkelijk overkomen. Bovendien maak je jezelf misschien wel zenuwachtiger terwijl je daar zit te wachten. 

Do: hou rekening met eventuele vertraging onderweg 
Bereid je goed voor en controleer de route én parkeermogelijkheden voordat je vertrekt. Hou de verkeers- of OV-updates in de gaten en vertrek op tijd om stressvrij op je bestemming aan te komen. 5 à 10 minuten voor de afgesproken tijd arriveren is het beste. Als je veel te vroeg bent, loop dan even een rondje in de omgeving of breng een bezoekje aan de wc voor een laatste opfrisbeurt.

Extra tip: sla het (directe) telefoonnummer van degene waarmee je een gesprek hebt, op in je telefoon (of zorg dat je het gemakkelijk kunt vinden). Mocht je dan toch later zijn, bel dan altijd even van tevoren. Ja, ook als je slechts een paar minuten te laat bent.

Don’t: een slap handje geven 
Op tijd gearriveerd op je bestemming? Goed zo! Nu de volgende stap: een eerste indruk maken. Zet je telefoon voor het gesprek op stil en spuug je kauwgom uit. Natuurlijk heb je al vaak genoeg mensen de hand geschud. Maar heb je wel eens stilgestaan bij jouw handdruk? Weet je zeker dat jouw handdruk niet te slap, te hard, te lang of te kort is? Met een (korte) slappe hand kun je de indruk geven dat je verlegen bent, een te (lange) krachtige handdruk kan juist duiden op dominantie.  

Do: een ferme handdruk geven 
Hoe geef je wel de perfecte handdruk? Maak je er vooral niet te veel zorgen over en trust your guts. Over het algemeen zal je gesprekspartner het initiatief nemen voor een handdruk. Dat hoef je dus niet zelf te doen, je hoeft de uitgestoken hand enkel te beantwoorden! Zorg er in ieder geval voor dat je de hand van de ander even stevig vastpakt en tegelijkertijd oogcontact maakt. 

Don’t: je niet verdiepen in het bedrijf 
Het zal je maar gebeuren: heb je net zo’n goede eerste indruk gemaakt met een stevige handdruk en je glinsterende schoenen, begin je te stamelen en stotteren als je gesprekspartner vraagt waarom je voor het bedrijf wilt werken. Balen!

Do: je antwoorden paraat hebben 
Natuurlijk wil je spontaan overkomen tijdens het gesprek en niet de indruk wekken dat je bepaalde antwoorden hebt ingestudeerd. Toch is het belangrijk om van te voren goed na te denken over je motivatie. Dit laat zien dat je je hebt ingelezen in het bedrijf en de vacature en zorgt ervoor dat je overtuigend overkomt. Wil je er helemaal zeker van dat je goed beslagen ten ijs komt tegenover je gesprekspartner? Deze vragen komen vaak aan bod tijdens een sollicitatiegesprek! 

Don’t: je vaardigheden niet kunnen onderbouwen 
Dikke kans dat er tijdens het gesprek gevraagd wordt naar je ervaring en vaardigheden. Deze heb je tenslotte op je CV gezet en zijn een van de weinige dingen die je gesprekspartner al wél over jou weet. Wat je wilt voorkomen, is dat je CV allerlei indrukwekkende claims bevat zonder dat je deze goed kan onderbouwen. Zorg er daarom voor dat je concrete voorbeelden kan geven uit werk- of privé-situaties die uitleggen waarom een vaardigheid bij jou past. Heb je nog maar weinig werkervaring, maar bijvoorbeeld wel in commissies gezeten bij je sportclub, opleiding of een andere vereniging? Gebruik dat dan als voorbeeld! Tip: bedenk ook waarom deze vaardigheden passen bij de functie waarop je solliciteert. 

Extra tip: verdiep je ook eens in de STAR methode. Hiermee kun je heel duidelijk onderbouwen dat jij een bepaalde vaardigheid bezit en hoe je die toepast in je werk.

Do: zelf ook vragen stellen
Richting het eind van het gesprek zal de recruiter waarschijnlijk vragen: "Heb jij eigenlijk nog vragen voor ons?”. Zorg dat je dan altijd nog 1 of 2 vragen paraat hebt om te stellen. Op deze manier toon je interesse én kun je pas echt bepalen of deze baan een goede match voor jou is. Stel vragen over de functie, het bedrijf en de bedrijfscultuur. Dit is nog niet het moment om over salaris of vrije dagen te beginnen. Die onderwerpen behoren thuis in het 2e (arbeidsvoorwaarden)gesprek. Stel liever deze vragen om te ontdekken of de bedrijfscultuur bij je past. 

Checklist: Alles afgevinkt? Dan ben jij helemaal klaar voor je sollicitatiegesprek!

  • Heb je je CV en eventueel je sollicitatiebrief nog even nagelopen?
  • Heb je je ingelezen in het bedrijf en de vacature?
  • Zijn je kleding en uiterlijk verzorgd en passend bij de bedrijfscultuur?
  • Heb je goed nagedacht over je motivatie en vaardigheden? 
  • Ken je de veelgestelde sollicitatievragen en weet je hoe je die zou willen beantwoorden? 
  • Heb je vragen paraat om aan je gesprekspartner te stellen? 
  • Heb je de route naar de locatie gepland en de reistijd ingecalculeerd? 
  • En last but not least, heb je je positieve mindset en een gezonde dosis zelfvertrouwen op zak? 

Succes met je sollicitatiegesprek! En voor als je straks die toffe baan hebt binnengesleept, check hier hoe je een goede start maakt bij je nieuwe baan. Nog geen gesprek op de planning staan, maar sta jij wel open voor een nieuwe uitdaging? Wij helpen je om jouw ambities te ontdekken én een baan te vinden die hier 100% bij aansluit! Neem contact met ons op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. 

Of weet je al precies wat je wilt? Kijk dan eens bij onze actuele vacatures en opdrachten.